Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πώς στήνουμε ένα D-Star σύστημα

Για να μην λέμε μόνο τα μειονεκτήματα του συστήματος, θα αναφέρω και τα πλεονεκτήματα του με αυτό το κείμενο. Πλεονεκτήματα είπα?
Ξεκινώντας θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σύστημα δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να πιστεύει κάποιος.
Με λίγα λόγια δεν αποτελείται από έναν απλό πομποδέκτη η πομποδέκτες, που με την κατάλληλη διάταξη θα αποτελούσαν ένα σύνολο συσκευών σαν και τους απλούς αναλογικούς επαναλήπτες φωνής που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας τους.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ – πολύ πολυπλοκότερα. Και φυσικά χρειάζεται και κάποιο επίπεδο γνώσεων για την διαχείριση του συστήματος, από τον - τους εκάστοτε διαχειριστές.


Φυσικά στους περισσότερους χρήστες αυτό θα είναι αδιάφορο μιας και δεν θα ασχοληθούν ποτέ με τα ενδότερα του D-STAR, και τα της διαχείρισης του.
Να αρχίσουμε την περιγραφή από το τι χρειάζεται για να λειτουργήσει το σύστημα.

Πρώτα από όλα να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότερες από τις συσκευές και το λειτουργικό που θα χρειαστεί είναι της γνωστής εταιρίας. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπως οι κεραίες, τα duplexer, triplexer, οι υπολογιστές, και σε κάποιες περιπτώσεις τα μικροκυματικά link διασύνδεσης (για μεγαλύτερη εμβέλεια από ότι προσφέρουν τα της Icom).
Αφού λοιπόν καθορίσουμε τις ανάγκες μας σε κάλυψη, VHF η UHF η SHF, Voice η Data η όλα μαζί , θα κάνουμε και μια αίτηση για Connex η 2play η OnTelecom ώστε όταν είμαστε έτοιμοι με τα μηχανήματα να μην ξεμείνουμε από Internet.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην αίτηση μας για Internet θα ζητήσουμε static IP είναι σημαντικό αυτό, διότι θα μας ψάχνουν και δεν μας βρίσκουν στο Internet οι φίλοι μας διεθνώς και τοπικώς.

Εν αναμονή λοιπόν της παραλαβής των:

Getaway Controller (or) Microwave link
Repeater Controller
23cm (1.2 GHz) Data Module Access point with a data rate of 128kbps
23cm (1.2 GHz) Voice Module
70cm (440 MHz) Voice Module
2 Meter Voice Module
Triplexers or Duplexers, cables, και G2 software

Θα πρέπει να στήσουμε τούς υπολογιστές που πρέπει να τρέχουν οπωσδήποτε Linux.
Αν οι γνώσεις μας σαν ραδιοερασιτέχνες είναι περιορισμένες στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, είναι καιρός να αρχίσουμε να μαθαίνουμε περί αυτού.
Τι ραδιοερασιτέχνες του μέλλοντος θα είμαστε?

Ο πρώτος θα είναι ο Getaway Server (αν έχουμε στον επαναλήπτη σύνδεση Internet) η θα είναι αυτός που θα μεταφέρει μέσω του μικροκυματικού link τα data στον υπολογιστή που θα είναι συνδεδεμένος στο Internet κάπου στο σπίτι μας, στο γραφείο μας η τέλος πάντων κάπου που θα έχουμε ΜΟΝΟ εμείς πρόσβαση για λόγους ασφαλείας, και χειρισμού όπως:
Εγγραφή και διαγραφή χρηστών (ναι χωρίς εγγραφή δεν έχει παιχνίδια, άνοιξε κλείσε τους διεθνείς επαναλήπτες, μπες βγές στα reflectors κλπ.)

Κατι σαν National Security με λίγα λόγια.

Και αν δεν με πιστεύετε ρίξτε εδώ μια ματιά για να δείτε πώς γίνεται.

Από το club
http://www.ns9rc.org/Dstar.do

η σε PDF οι οδηγίες.

http://www.ns9rc.org/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=15&Itemid=36

Τώρα το δικό μας σύστημα τι να σας πω. Μπορεί να πρωτοπορήσει και να έχει άλλη διαδικασία εγγραφής.

Επίσης μέσω των υπολογιστών θα έχουμε την δυνατότητα της πλήρους διαχείρισης του συστήματος όπως το άνοιξέ το η κλείστο.
Όχι όλοι εσείς αλλά ο system administrator. Κάτι ακριβώς σαν την Vodafone ένα πράγμα.
Εσείς έχετε τις συσκευές, αλλά το σύστημα το διαχειρίζεται ανάλογα τα γούστα του άλλος.

Συνεχίζεται..........

Δεν υπάρχουν σχόλια: